Savunma ve Güvenlik

Rus Su-35: Büyük Hayal Kırıklığı

Moskova, Sukhoi Su-35 Flanker-E’yi Dassault Rafale F4 ve Eurofighter EF-2000 Typhoon Tranche 4 gibi Batılı muadillerine denk veya hatta üstün olarak tanıtsa da, bu Rus savaş uçağı uluslararası pazarda bir türlü alıcı bulamıyor.

Rusya, Su-35’i Cezayir ve İran gibi sadık müttefiklerine satma konusunda baskı uygulasa da, bu çok rollü savaş uçağı giderek büyük bir başarısızlık örneği haline geliyor .

2024 sonbaharında da durum değişmiş değil; Su-35’in uluslararası pazardaki konumu hala zayıf. Sırbistan gibi daha önce Rusya’nın sadık bir müttefiki olarak bilinen bir ülke bile, bu uçak yerine Fransız Rafale’yi tercih etti .

Bunun yanı sıra, Hindistan’ın MRFA (Çok Rollü Savaş Uçağı) programında da son aşamaya kalmayı başaramayan Su-35, şu anda Fransız Rafale ve Amerikan F-21A Viper arasında süren rekabetin dışında kaldı.

Filipinler’in de Su-35’i kendi yarışmalarına dahil etmemesi, bu uçağın uluslararası pazarda giderek daha az tercih edilen bir seçenek olduğunu gösteriyor. Çin’in, 2015 yılında aldığı yaklaşık 20 Su-35 dışında, Rusya dışındaki hiçbir ülkenin bu uçağı kullanmaması, Moskova’nın bu modelde hedeflediği 120 adetlik satış beklentisinin ne kadar uzakta olduğunu gözler önüne seriyor  .

Uçağın, Tayvan yakınlarında Çin ordusunun keşif uçaklarını eskortluk yaparken görülmesi, onun asıl görevleri olan hava üstünlüğü ve önleme rollerinden oldukça uzak bir şekilde kullanıldığını ortaya koyuyor. Uzmanlar, Su-35’in artık sadece bazı Rus müttefiklerine, düşük fiyatlarla veya takas anlaşmaları ile sunulabileceğini öngörüyor .